Fossilfritt Östergötland – Möjligheter i en modernare morgondag

CleantechOstLeave a Comment

Fredagen  den 21 april arrangerades en heldag i Norrköping i fossilfrihetens tecken. Det var den första av en serie konferenser på olika platser i landet som Fossilfritt Sverige arrangerade. Norrköpings kommun och Cleantech Östergötland var medarrangörer. Hela agendan kan du se här. Sveriges miljöminister Karolina Skog deltog under stora delar av dagen och lyfte fram Östergötland som en föregångsregion. Se gärna Svante Axelsssons utfrågning av Karolina Skog här.

Dagen summerades på ett bra sätt av Fossilfritt Sverige i sin podd som går att lyssna på i sin helhet här.

Det blev en fartfylld dag med många spännande goda exempel och en hel del diskussioner på scenen. Förmiddagen inleddes av Karin Jonsson, kommunalråd i Norrköping och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige. De första goda exemplen som lyftes upp kom från tre av Östgötautmaningens medlemsföretag, biodrivmedelsproducenten Lantmännen Agroetanol, transportleverantören Alltransport och transportköparen Stena Recycling. Mats Eklund, professor i Miljöteknik på LiU, avslutade den delen av passet med att förklara vilka samhällsnyttor som biogasen bidrar med. Se gärna filmklippet från den första delen av dagen här.

Det finns flera frågor som är viktiga för östgötarna att debattera – dels hur vi kan säkerställa att biogasen viktiga roll i omställningen till fossilfria transporter och dels framtiden för biobaserade grödor. Dessa två ämnen debatterades med lokala och regionala representanter samt miljöminister Karolina Skog och Betty Malmberg, östgötsk riksdagsledamot för (M) med bakgrund i Östgötatrafiken. Se gärna de två debatterna i efterhand här.

Svante Axelsson gjorde som vanligt en strålande insats för att peppa oss att se att det finns många möjligheter i omställningen till fossilfritt – missa inte det inslaget som du kan se här.

Under eftermiddagen passade vi på att lyfta några goda exempel från kommunernas värld som bidrar stort till att öka takten i omställningen. Vi pratade om Gröna obligationer, Norrköpings upphandlingar av fossilfria entreprenader och Framtidens resor. Dessutom fick Vallastaden i Linköping vara med på ett hörn. De spännande inläggen hittar du här.

Dagen avslutades av Svante Axelsson och Karin Jonsson som lämnade över en budkavel till Lund, nästa stad på tur för Fossilfritt Sveriges roadshow runt om i landet. Så här avslutades konferensen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *