Pressmeddelande: O2Performance revolutionerar värme- och kylsystem

CleantechOstLeave a Comment

O2Performance revolutionerar värme- och kylsystem

Rydell & Lembke lanserar O2Performance, en vegetabilisk vätska, som i små mängder löser många av de vanliga problemen i vätskebaserade värme- och kylsystem. Med minimal insats kan fastighetsägare öka energiöverföringen och flödet i radiatorsystem och värmepumpar och dessutom minska servicekostnaderna tack vare O2Performance goda smörj-egenskaper.

Alla vattenbaserade system innehåller någon form av luft och gas, exempelvis syrgas, som finns naturligt i det kommunala vattnet. Luft i rören leder också till kvävegasbubblor som samlas i isolerande skikt längs rörens väggar. Luft och gas orsakar en mängd problem som korrosion, smuts/avlagringar, oljud, cirkulationsstörningar och nedsatt värme/kylöverföring. Oavsett om systemet är fyllt med vatten, glykol eller sprit så löser O2Performance dessa problem och tar bort mikrobubblorna, vilket direkt ökar energiöverföringen.

O2Performance är tillverkat av grödor från växtriket. Det var en ren slump att forskare inom ett företag i Sydsverige upptäckte vätskan, som var ett resultat av ett misslyckat experiment. När man insåg vilka egenskaper vätskan hade, stod det klart att detta kan bli en viktig komponent för att energieffektivisera värme- och kylsystem.

– Förutom att öka energiöverföringen i systemet, förebygger O2Performance avlagringar genom att lösa upp kalk och magnetit i systemen. Dessutom har vi tillsatt vegetabiliskt fett som fungerar smörjande och minskar risken för korrosion i rören. Vi ser stor potential att O2Performance kan bli ett viktigt bidrag att uppnå Sveriges miljömål om 20% effektivare energianvändning till 2020 jämfört med 2008, säger Peter Lembke, vd på Norsholmsbaserade företaget Rydell & Lembke som nu lanserar O2Performance i Sverige.

Peter Lembke presenterar O2Performance för fastighetsägare och andra aktörer på seminariet PitchAndAct som går av stapeln under Vallastaden Expo i Linköping, den 7 september. Under seminariet kommer Peter att berätta om de mycket goda resultat för O2Performance som egna tester under våren och sommaren visar. Man har där blandat upp köldbärarvätskan med 0,5% O2Performance i tre helt nyanlagda borrhål. Undersökningarna visar förbättrade systemflöden med 7-9% och förbättrad energiupptagning med 4-5%. Den totala energibesparingen varierar med anläggningens egenskaper.

För mer information om O2Performance, kontakta:
Peter Lembke, VD Rydell & Lembke
peter@rydell-lembke.nu, 0706-354158
http://www.o2performance.se/

För mer information om PitchAndAct i Vallastaden Expo, kontakta:
Malin Forsgren, Verksamhetsansvarig Cleantech Östergötland
malin.forsgren@cleantechostergotland.se, 070-3451486
http://cleantechostergotland.se/evenemang/pitch17/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *